UNGLINGAMÓT 2011


Stjarnan - Islandsmestarar 3 fl, 2011. Bild tagen av Niclaes Jerkerholt.

Nej, nu har jag skjutit upp det här med att hålla bloggen levande allt för länge. Inlägget om stormnatten här för en tid sedan har legat högst på listan men jag fick aldrig riktigt till det så inspirationen har bara sjunkit och bloggen har inte alls legat högst upp på listan. Men just det inlägget är på gång. Vi tar lite annat först bara.

Vad har hänt annars då? Jo, jag har gjort min comeback här på island och här nedan har ni resultatet. Om ni vill stalka lite är jag bara med i dansen och sitter i början i första formationen på platsen som är längst ut, absolut längst ut, till vänster.

Om vi tog hem det? Såklart! Utöver att jag gjort min comeback kan jag numer även stolt säga att jag är Islandsmästare i 3 fl och att guldmedaljen hängdes upp på rummet så fort jag kom innanför dörren på kvällen. Fast nej, där ljög jag. Först var det ju guldfirande som gällde hela natten lång, så medaljen fick ligga en natt på mitt sovrumsgolv först.. Men nu hänger den i alla fall på väggen.


SPRINGMUSIC

Jag ska snart börja dra mig in mot stan för att ta en fika med Sonja och förhoppningsvis även Hannah så tills dess att jag är tillbaka igen får ni här tre heta musiktips. Det känns att våren är nära nu och idag strålar solen mot en klarblå himmel och snötäckta berg i Reykjavik!

Nicki Minaj ft. Sean Garret - Massive Attack


Hilltop Hoods - Still Standing


Kid Cudi - Dat New New


ALLA HJÄRTANS DAG



Okej jag har märkt i några dagar nu att det varit jäkligt dålig uppdatering här på bloggen. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för det och lovar att bättra mig.. i morgon! Jag är trött som vanligt så här på måndagskvällen. Dagarna försvinner och det känns som att jag har ungefär tusen grejer att skriva om så jag vet inte riktigt var jag ska börja. Som vanligt, det är inget nytt, blir jag ofte rejält handlingsförlamad när det blir för mycket på en och samma gång, även på skrivarfronten.

Så därför gör vi såhär..
I morgon lovar jag att berätta historien om stormnatten här i lägenheten som inträffade natten mellan torsdagen och söndagen förra veckan vilket resulterade i ett krossat vardagsrumsfönster och kalabalik i lägenheten. Vi kan ju i alla fall börja där, men vem vet, det kanske finns lite annat på lager att berätta om också? Kika in i morgon så får ni se!

Innan jag kryper till sängs för att kolla lite Solsidan vill jag bara passa på att hälsa till alla er som läser min blogg, och självklart även alla andra nära och kära som kanske inte alltid är inne här och tittar. Mina vänner, min familj och mina släktingar.. ni betyder mest för mig!

KRAMP OCH ISLÄNDSKAKURS







Så här pigg och glad var jag igår morse när jag kom till hallen! I alla fall i ungefär 2 timmar, sen kom trötthetsbomben som varade i ungefär 5 timmar innan jag sedan piggnade till lite igen under kvällen. För er som inte har en aning om vad bilderna handlar om så är det alltså detta som är min nuvarande arbetsplats, gymnastikhallen i Ásgarður.

Bilderna togs igår morse, precis innan jobbet drog igång. Ett jobb som resulterade i världens krampträningsvärk i ryggen idag. Vi fortsatte på friståendet och lyckades tydligen mest bara välja rörelser som gör att man måste jobba med magen/ryggen om vartannat för att hänga med. Svank, krum, svank, krum, svank, krum.. Det känns verkligen att jag rörde mig igår nu när jag ligger ner. Orkar man ens gå upp? En massage skulle verkligen inte sitta fel just nu.

Jodå, idag är det dags för första lektionen i det isländska språket här. Som jag har längtat! Just nu känns det nämligen inte som att jag har någon direkt koll på vilka ord det är jag använder, hur de stavas eller hur man egentligen ska bygga upp en mening. Jag känner mig i stort sett alldeles handikappad på isländska fronten här och för tillfället blir det därför mest engelska vilket känns skittråkigt nu när jag verkligen har världens chans att lära mig ett nytt språk. Därför ska det bli så himla skönt att få lite koll på läget om man säger så. Det slog mig nämligen igår, när det satte sig en dam i sätet bredvid mig på bussen, att jag inte ens vet hur man säger ”ursäkta mig” om jag nu till exempel skulle vilja komma förbi henne för att kunna gå av bussen före henne. Som tur var skulle hon gå av på samma station som mig så problemet löste sig ganska snabbt men jag tror dock att jag bör kolla upp denna fras ganska så snart ändå för jag vill verkligen inte framstå som en oengagerad invandrare här på ön som muttrar något dystert ”excuse me” så fort det är något.

Nej, nu är det dags att gå upp, slänga ihop lite gröt och sedan sätta lite fart på den här dagen. Dagarna bara rinner iväg så det börjar verkligen bli dags att ta vara på det här året nu. Nu är det ju bara ganska exakt 11 månader kvar tills det att mitt nuvarande kontrakt går ut, så det är verkligen hög tid att börja ta tillvara på dagarna här. För man får faktiskt inte glömma att det kommer spenderas en hel del dagar utanför Island här under vårterminen också, ganska exakt 44 dagar, det vill säga nästan ungefär en och en halv månad. Kolla:

21-25 april – Hemresa under Påsk för att hälsa på lite vänner och familj.
20-27 juni – Träningsläger i Italien med Juniortjejerna.
1-31 juli – Semester. Kommer troligtvis till största del spenderas i Sverige, men vem vet, en liten utlandsresa skulle säkert inte sitta helt fel då heller.


INSPIRATION



När dansinspirationen inte är den bästa får man ta till lite olika inspirationskällor. Idag är det denna dansfilmen på 4 dansare som fick mig klarvaken här i sängen. Hur jäkla grym får man vara? Det bara sprätter i hela kroppen på mig. Jag vill dansa mer. Jag vill lära mig massa olika stilar och jag vill verkligen få träna själv. Jag bestämde mig just: Innan jag blir pensionär ska jag gå på minst en lektion i poping. Hoppas ni gillar klippet lika mycket som jag!

EN HELT VANLIG SÖNDAGSNATT
















Ett snötäckt Hafnarfjörður på Island.

Klockan slog 00:53 när jag, Micke och Hannah igår bestämde oss för att ”det snöar typ aldrig på Island – vi går ut!”. På med täckbyxorna, underställ, sockor, vantar, vinterjackorna och mössorna, slänga kameraväskan över axeln och ge sig ut i snön. I ungefär 10 minuter pulsade vi genom snön genom ett snötäckt och tyst Hafnarfjörður här på Island tills vi kom fram till en perfekt pulkabacke. Dock blev det ingen pulkaåkning igår natt men lite rullningar ner för backen, kullerbyttor, handståenden och vanligt slir i snön. Det var helt tomt, en hel pulkabacke för oss själva, en pulkabacke som annars brukar vara sprängfylld av småbarn. Reykjaviks mysigaste stadsdel var totalt knäpptyst samt snötäckt och nerifrån från hamnen hördes en ensam korp kraxa. I ungefär en timme stannade vi och lekte i snön innan det så blev dags att börja dra sig hemmåt igen.

En riktig jäkla spontankväll här i snön på Island igår, något som jag gärna gör om fler gånger framöver innan snön försvinner i vår. En sjukt glädehöjande kväll sådär en helt vanlig söndagsnatt. Testa det ni också, det är något jag kan rekommendera starkt!

SNÖ

Vintern 2010.

Här ovan var det egentligen från början tänkt att det skulle ligga en sjukt härlig snöbild på Hannah, Malin och mig i och med att vi har fått så sjukt mycket snö till Island nu de senaste dagarna. Jag hade därför igår kväll ställt upp kameran på en brunn mitt i snön, ställt in fokus och ställt in kameran på självutlösaren, sprungit tillbaka och förberett de andra på att det nu skulle tas 10 snabba bilder. 10..9..8..7..6..5..4..3..2..1..BLIXT! Nya poser för varje bild i snön. Här skulle det offras för bloggen tänkte Hannah och la inför sista bilden krutet på att falla raklång ner i snön med huvudet först. Faceplant! Synd bara att sista bilden redan blivit tagen, vilket hon insåg när hon resta sig upp och torkade bort snön ur ansiktet. Jag kämpar mig genom snön, tillbaka till kameran, och tar upp den för att titta på bilderna. "Inget kort". Neeej! Minneskortet satt kvar i datorn hemma på Sudurhvammur 7. Fan. Så därför gott folk blir det ingen bild från gårdagens lek i snön utan bara en kort sammanfattning av kvällen. Däremot bjuder jag på en bild från förra årets snö i Örebro.

Det stavas bara kort och gott: M e l o d i f e s t i v a l e n. Yes. Bara för att jag bor på en ö betyder det inte att vi inte har tillgång till SVT. I alla fall inte vissa av oss. Så ja, gårdagen bjöd på en melodifestival, ett avsnitt från RAW Comedy Club, ett Solsidan avsnitt och sen en liten nostalgitrip från 90-talet på Youtube med bland annat N*Sync, Christina Aguilera, Britney Spears, Aqua, Gina G, Blümchen, Destiny's Child m.fl. Ojoj, jag insåg verkligen vilken härlig uppväxt vi hade. Vi slapp till exempel alla Lady Gagas "Rah-rah-ra-ra-raah"-ande och Justin Biebers "Baby, baby, baby.. Ooh!" (som vi för övrigt igår fick veta var en av Youtubes mest sedda videor under 2010 med lite drygt 400,000,000 tittare). Istället hade vi "Oops.. I did it again!" och "It's tearing up my heart when I'm with you" samt "Roses are red and violets are blue, honey is sweet but not as sweet as you". Herre vad bra vi mådde på 90-talet!

Nej, nu är gårdagens lediga dag över för den här veckan så nu är det bara en vecka kvar tills nästa gång.. Eller nej. Nästa gång jag är ledig en hel dag är ju först den 26 februari. Bara att bita ihop och dra på sig träningskläderna igen nu då. Här ska det tränas inför tävlingen den 19 januari. Eller var det kanske den 18e? Eller den 20e? Det löser sig.

Nu funkar i alla fall mitt Skype igen för er som känner för att göra ett nytt försök. Teknik-Carolina har fixat!

SNOWLAND


Ett soligt Reykjavik.

Nu har snön äntligen nått Island.
Jag hade nästan gett upp förhoppningarna på att få se snö här på ön för några veckor sen. Det har småsnöat lite till och från nu i några dagar men det var först igår som den riktiga snön kom och la sig. Nu kanske det låter jättefint och som att det var små glittriga snöflingor som singlade ner från himlen och la sig i ett vitt glittrande täcke över marken.. då kan jag ju berätta för er att det var jättefel. 

Okej vi tar det från början. Till att börja med genomförde jag faktiskt mitt första hela träningspass igår i form av 3 timmars dansträning, lägg sen till en timmes dansträning med de små AG-tjejerna. Gårdagen bjöd alltså på sammanlagt 4 timmars träning för min del. Träningsvärk idag? Ja, jag ligger och krampar i sängen just nu. Jag vet dock inte om allt bara är träningsvärk, det blev nämligen en hel del brygga och bakåtböjning av ryggen i dansen igår plus en massa stretch för båda spagaterna och splitt. Så en del av värken jag känner idag är nog bara en ren "nybörjar"-feeling. Det var verkligen länge sen som jag rörde på mig såhär mycket och stretchar jag stenhårt en dag så känns det som att kroppen bara vill jävlas dagen efter. Idag känns det nämligen som att jag har sträckt varenda liten muskel i på insidan av båda benen. Men det var det värt. Kroppen måste härdas.

Hur som helst, efter min egen träning som slutade 22.00 var det snabbdusch och snabbfix i hallen som gällde för att sedan komma iväg till kvällens födelsedagsfirande så snabbt som möjligt. Ut genom hallen och ut i snökaoset. Springa till bilen 100 meter bort, slira med bilen på vägen. En resa som annars brukar ta ungefär 10 minuter med bil tog 20-30 minuter. Men det slutar inte där. En parkering brukar ju inte ta mer än 2-3 minuter. Igår tog det 30 minuter. Ja, ni läser rätt. I 30 minuter slirade vi runt på gatan och försökte få fäste med bilen, försökte komma på en bra lösning, försökte backa, försökte svänga, försökte köra framåt. Vi satt i stort sett fast när vi tillsut bestämde oss för att springa ut och putta bak bilen istället. Det luktade brända däck. Tillslut kom en man ut som bodde i närheten och erbjöd sig hjälpa oss. Hur snäll får man bli? Backningen gick på ett knyck och vi kämpade oss fram efter bilen i snön. På vägen bort får vi dessutom syn på ett pizzabud som var påväg därifrån och inser snabbt att han också kommer köra fast. Innan vi hinner tänka efter rusar därför plötsligt jag, Sonja och Alice mot pizzabilen och tar i för fulla muggar för att hjälpa det stackars budet i snön. Han måste ha blivit ganska förvånad över att det helt plötsligt stod 3 partyklädda tjejer i klackar bakom bilen och puttade på för att hjälpa honom fram. Som tack fick vi en blinkning. Dagens goda gärning!

När det så var dags att åka hem igen hade inte snöovädret lagt sig precis. I och med att det knappt finns några träd här på Island blåser vinden ganska fritt, och starkt. Detta resulterar i enorma snödrivor över hela ön som är nästintill omöjliga att knalla i. Vi lyckades dock på något vänster ta oss tillbaka til bilen och komma därifrån, slira vidare genom Reykjavik till en härligt egenpåhittat beatbox-slinga med Sonja i baksätet och klämma i till tonerna av Kings Of Leon - Sex On fire. Som om inte allt detta, och lite till, var nog.. vad tror ni vi får syn på när vi nästan var framme vid matbutiken? Jo några killar som uppfyllde en av mina störa drömmar ever. Åka pulka efter en bil! Japp det är sant. Mitt på vägen. Ett gäng killar hade tydligen någon gång under kvällen bestämt sig för att knyta fast en pulka i ett rep på bilens dragkrok och sedan klämma ner två pers i en pulka efter och ge sig ut på gatan. mycket snö var det. Jag förstod inte var alla plogbilar höll hus. Jag såg inte en enda under hela kvällen. Eller jo, det gjorde jag ju. Jag såg ju en på motovägen som hade skitit i att fälla ner plogen.

Idag väntar en liten trip till Smáralind med Sonja, det vill säga om båda rycker upp sig och sätter fart idag. Reykjavik strålar, solen är nästan framme, snöovädret har lagt sig och vi är lediga. Veckans enda lediga dag. Ut och ta vara på dagen! Sen är det ju Melodifestivalen ikväll. Lite svenska traditioner måste ju hållas.


MORNING GLORY



Såhär pigg och glad var jag i morse när jag klev upp ur sängen! Jag har varit ruskigt pigg nu i ett antal dagar, jag sover ungefär lika mycket som förut men nu vaknar jag nästan självmant. Förut har jag i stort sett fått pina mig upp ur sängen varje morgon, suttit och fokuserat på att andas in och ut ordentligt på sängkanten, gnuggat mig i ögonen med hela händerna, kisat så hårt att jag knapp sett något när jag gått ut ur rummet, rynkat på ögonbrynen åt ljuset utanför och sen lagt av ett muntert godmorgon-bröl till mina roomies. Nu är det dock andra grejer som händer här hemma. Jag studsar upp ur sängen och hjular ut i köket, håret ligger perfekt, musklerna är pumpade till max, jag har strålande ögon och en morgonandedräkt som luktar jordgubbe. Typ. Jag är i alla fall avsevärt piggare än vad jag var förut. Det glädjer mig! Sen kan man ju vissa dagar bara studsa upp ur sängen av en massa andra roliga anledningar också. Typ som idag.

HOLD IT AGAINST ME


Britney Spears - The Circus Tour. Globen 2009.

Britney Spears i all ära men en cover på hennes nya hitsingel "Hold It Against Me" gick på repeat i ungefär 2 timmar igår natt/kväll när jag satt och skrev kvällens inlägg. Så sjukt underbar låt och jag hade faktiskt svårt att stänga ner datorn sen i och med att musiken i sådant fall också skulle stängas av. Sååå därför.. la jag in den i mobilen och lyssnade på den 2-3 ggr till innan jag somnade!

Lyssna och jämför själva? Vilken version tycker ni är bäst?

Sam Tsui - Hold It Against Me (Cover)


Britney Spears - Hold It Against Me




RESPEKT


Härligt liv. Alanya 2010.

Ja, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag är ledsen för den urkassa uppdateringen här i bloggen men å andra sidan så bara rullar livet på här på ön. Jag var ju som sagt och dansade med universitetseleverna som utbildar sig till idrottslärare i måndags, kan jämföras med GIH ungefär. Vi skakade rumpa och rörde på höfterna konstant i ungefär 45 minuter och det verkade faktiskt som att de flesta tyckte att det var ganska kul. Inklusive dansarna, de taktlösa, fjortistjejerna, geek-killarna, handbollskillarna, fotbollsfolket och utbytesstudenterna från spanien i sina tajta t-shirtar och korta shorts. Oavsett om alla kanske inte kunde alla steg exakt så kunde jag ändå se en massiv rörelse i gruppen åt samma håll vilket var häftigt. 53 personer i blandade åldrar på ett litet dansgolv i en gymnastiksal i takt till frasen "I like the way, the way you shake your ass around me.."  Kan det bli härligare?

När jag först kom in i hallen blev jag nervös. När var jag nervös senast liksom? Det här är ju något jag kunnat länge. Trots det vände det sig ändå lite i magen när jag så ställde mig upp inför den sittande förväntansfyllda gruppen som var där för att lära sig och få lite inspiration, av mig. Jag öppnade munnen och hojtade: "Ok, listen up!" och nästan på en gång rann det mesta av nervositeten ur mig. Folk lyssande, folk var nyfikna och folk var intresserade att lära. Trots att vissa säkert insåg att jag var yngre än dem fick jag ändå den typ av respekt som jag trivs bäst med. Skön och avslappnad stämning där det faktiskt är okej att småprata lite och skämta omvartannat samtidigt som det är fullt fokus när det väl gäller. Sånt gillar jag!

En annan härlig grej, som man kanske inte alltid räknar med, var de spontana applåderna jag fick efter den improviserade uppvärmningsslingan och sen när själva danspasset var färdigt. Hur ofta händer det på en träning när man lär ut något nytt till gymnasterna? Aldrig. Fan, vad glad och nöjd jag blev! Ovsett om det bara var ren artighet så värmde det ändå lite i hjärtat. Det behövde jag.

Nåja, det var i måndags. Sen var det tisdag igår och onsdag idag och som vanligt har dagarna bara rullat på. Inget nytt, jätte originellt, som hänt. Förutom idag då kanske. Jag vet inte vad det var men jag lyckadesa faktiskt hålla mig på bra humör hela dagen och tålamodet med barnen vek inte en enda gång. Dessutom stannade jag även kvar en timme extra efter jobbet för att träna med mitt nya lag inför tävlingen. Vad har hänt? Varför var jag på så bra humör idag? Skumt. Lite tråkigt bara att knät inte alltid håller som jag vill. Just nu sitter jag därför med ett småsvullet knä i högläge över lite kuddar i sängen och skriver detta. Dags att ta hand om sig själv och knoppa in kanske? Ja. Hörs i morgon!


TIRED

Jag är ledsen att updateringen är lite seg och jag tänker tyvärr inte förbättra mig på den fronten just precis nu heller. Jag har sammalagt sovit 8 timmar under de senaste 2 dygnen så nu pallar inte kroppen att vara vaken längre. Jag får berätta mer om danspasset som jag hade med universitetseleverna idag i morgon bitti. Ögonen är inte med längre. Hoppas att ni sover gott där hemma. Nu ska jag lyssna en sista gång på min nya absoluta favoritlåt de luxe i form av Sirius - Fuck Up. Hoppas ni gillar den lika mycket som jag. Nu totaldäckar jag. Godnatt!

Sirius - Fuck Up

RSS 2.0